Néhány szó a HD -ról és a 16:9 -es képarányról

Az utóbbi pár évben rohamosan elterjedtek a háztartásokban a különböző méretű Plazma és LCD tv-k. Ezek jóval nagyobb felbontást képesek megjeleníteni, mint a hagyományos CRT tv-k. Ugyanis egy hagyományos katódsugárcsöves (CRT) tv 720×576 képpontot tartalmaz, addig pl. egy HD Ready plazma vagy lcd tv 1280×720 képpontot, vagy egy Full HD tv még ennél is többet, 1920×1080 képpontot képes megjeleníteni. Mivel a jövő technikája a minél nagyobb felbontás támogatása, így én is ezt preferálom.

Fontos megjegyezni, hogy a hagyományos CRT tv-k általában 4:3 felbontásúak. Míg a HD Ready és Full HD tv-k 16:9 felbontásúak. De ettől nem kell megijedni, a hagyományos tv-n is meg lehet nézni a 16:9-es képarányt. Ebben az esetben a 4:3-as hagyományos tv képernyőjének felső és alsó részénél egy fekete sáv jelenik meg. Ez szerencsére a szemünk már megszokta, hiszen a tv adások többsége is ilyen formátumba kerül adásba. Természetesen a legszebb képet egy 16:9-es képarányú Full HD tv-vel lehet elérni. Tehát érdemes beruházni egy ilyen tv-re. 🙂

Felszerelésem

2db Sony HDR-FX1000E

2db Sony HDR-FX1000E

Munkám során próbálok arra törekedni, hogy a felvételből a lehető legtöbbet hozzam ki. Munkámat 2db Sony HDR-FX1000E kamerával (camcorder) végzem, ami már HDV formátumú. Így a vele készített felvételek jóval tisztábbak és szebbek, mint a régi VHS típusú kameráknál. A kamera 1440×1080 maximális felbontásban rögzít, ami 4:3 aránynak felel meg.

A modern DVD lejátszók már a hagyományos DVD formátumot is felkonvertálják. A FullHD tv minden előnyét csak jó minőségű Blu-ray lejátszókkal lehet kihasználni, vagy olyan média lejátszókkal amivel közvetlenül lejátszhatjuk a magas felbontású videókat.

Kiváló képminőséget két esetben lehet elérni. Az elkészített videó filmet Blu-ray-re írjuk ki, vagy olyan fájl formátumba konvertáljuk, aminek a felbontása FullHD minőségű. Én minden megvágott videómat átadom HDV formátumba 1440×1080 px felbontásban, vagy kérésre FullHD-ba is fel tudom konvertálni.

.

Sony HDR-FX1E

Sony HDR-FX1E

Természetesen, egy videós vagy operatőr nem csak egy kamerát visz a forgatás helyszínére. Hiszen mi van akkor, ha valamiért meghibásodna a kamera? Mert tudjuk, az ördög nem alszik, és ami el tud romlani az egyszer el is fog. 🙂 Így hát nincs mit tenni, szükség van egy tartalék kamerára is. Ezt a szerepet nálam egy teljesen ugyanolyan Sony HDR-FX1000E elégíti ki. De emellett nálam van egy 3. kamera is, Sony HDR-FX1E. Ez ugyanúgy HDV kamera mint az FX1000E, csak annál egyel régebbi konstrukció. Ez is egy teljes értékű kamera, ugyanolyan szép felvételeket lehet vele készíteni, a felépítése is szinte ugyanolyan. Ugyanúgy miniDV kazettára rögzít és ugyanolyan akkumulátorral működik mint az FX1000E. Emiatt a két kamera kiegészítői megegyeznek egymással. Így nem érhetnek meglepetések, és én is nyugodt szívvel tudok dolgozni.

 

Canon XH-A1

Canon XH-A1

Többen kérdezték már tőlem, hogy “én csak Sony kamerákkal dolgozom?” Jelentem, nem, ugyanis azóta megvettem egy Canon XHA1 kamerát. Bár ezt kevesebbet használom, de adott feladatokra jobban bevált mint a Sony Fx1000E. Főkép színházi műsorok felvételére használom, ahol rendes megvilágítás mellett kimagasló kontraszt és színgazdagságot produkál.

.

.

Cullmann ALPHA 9000

Cullmann ALPHA 9000

WF717

Weifeng WF-717

 

Hasznos tud lenni, egy statív is vagy egy kamera válltámasz. Bár én ritkán használom a statívot, mert ilyenkor eléggé helyhez vagyok kötve.

De a kétkamerás felvételeknél nagyon jó bevált. Tehát az előnye a többkamerás felvételnél jön elő, ezért is érdemes legalább a Polgári és Templomi szertartásokat kétkamerás megoldással rögzíteni.

Ilyenkor az egyik kamera a kézben van, a másik pedig a statívon, aminek a kezelését a másodoperatőr végzi.

A kezemben lévő kamerával közelebbről tudom felvenni a lagzi, mulatás eseményeit, így a buli közepén vagyok, a néző pedig a részévé válik.

Így garantálni tudom, hogy a felvétel nem lesz unalmas és egyhangú.

Természetesen ez nagy odafigyelést és folyamatos felvétel kontrollálást igényel, de ez már legyen az én gondom. 🙂

Attól nem kell félned, hogy a felvétel izgő-mozgó lesz, ugyanis mindkét kamerán van optikai képstabilizáló ami rendkívül jól működik.

Két statívom van, az egyik Weifeng WF-717, a másik Cullmann ALPHA 9000, mindegyik stabil és kényelmes, zökkenőmentes videó felvételt tesz lehetővé.

 

 

 

 

Glidecam 4000 pro

Glidecam 4000 pro

Léteznek olyan un. steadycam eszközök, amik segítségével a lépések által létrejött kis mozgások, imbolygós felvételek teljesen megszüntethetők. Nagyon szépen lehet ezeket alkalmazni pl. kreatív fotózás közben, vagy hosszabb sétálós jeleneteknél. A köztudatban ezek az úgynevezett úszó felvételek.

Ha esetleg ilyen steadycam-es felvételre lenne igény, ezt is meg tudom oldani, ugyanis rendelkezem egy Glidecam 4000 pro stadycammal.

Ennek lehetőségét vagy szükségességét minden esetben elmondom a személyes megbeszélés, egyeztetés alkalmával. Általában a kétkamerás felvételeknél tudom legjobban alkalmazni.

Mivel a steadycam teljes felszerelés elég nehéz, akár +15kg is lehet, emiatt hosszabb ideig csak indokolt esetben használják. Ilyenkor a hozzá való rugós taggal együtt használják, ami felszerelésre kerül a steadycam mellényre.

 

 

Rode SVM

Rode SVM mikrofon

Rode Videomic pro

Rode Videomic pro

A komolyzenei koncertek felvételéhez professzionális, a stúdiótechnikában ismert Rode SVM mikrofont használok, így a tökéletes hangzás garantált.

A Rode SVM mikrofonról azt kell tudni, hogy egy olyan speciális sztereó mikrofon, amivel un. teres atmoszferikus hangokat lehet stúdió minőségben felvenni.

Sok esetben a templomi felvételeknél is használom, illetve a jó minőségű szélfogó használatával külső felvételekre is tökéletesen alkalmas, mivel a felvételbe nem hallatszik bele a szélzaj.

Ez a mikrofon egyszerűen rögzíthető a kamerára.

Általában a lagzin le szoktam venni a kameráról, mert ezzel is könnyítem a kamera súlyát.

Emellett van egy Rode Videomic pro mikrofonom is, ami egy stúdió minőségű előerősítővel ellátott puskamikrofon.

Többnyire a Canon kamerámhoz használom, de a 3,5mm-es jac csatlakozó segítségével a Sony kamerákhoz is tökéletesen illeszkedik.

 

Zoom H4n

Zoom H4n

Egyre több esküvő polgári szertartását tartják a szabadban.

Ilyenkor az anyakönyvvezető hangja ki van erősítve.

Általában a legegyszerűbb hangosítást alkalmazzák, ami miatt a hang nem mindig megfelelő.

Ez kiküszöbölhető ha a hangot külön felveszem egy hangrögzítővel.

Én a hangstúdiókban is használt, kiváló minőségű Zoom H4N hangrögzítőt használom.

Négy csatornás hangrögzítő, a felvett hangot SDHC kártyára rögzíti.

A beépített forgatható mikrofonnal tökéletes hangfelvételt csinálhatunk.

 

Sennheiser sw100 G2

Sennheiser sw100 G2

Az esküvőkön egyre jobban divatba jön, hogy a vendégek különböző jókívánságokat szeretnének üzenni az ifjú párnak.

Ilyenkor rövid riportokat készítek a vendégekkel. Erre a legjobb eszköz a Sennheiser sw100 G2 szett, ami drót nélkül is tökéletes hangátvitelre képes akár 60m távolságból is.

 

 

 

.

Sony HVR-MRC1 CF kártyás rögzítő

Sony HVR-MRC1 CF kártyás rögzítő

Az eseményeket nem csak miniDV szalagra lehet rögzíteni, hanem egy úgynevezett CF kártya rögzítővel is.

Előnye, hogy a felvétel redundánsan van rögzítve, tehát egyszerre kazettára és CF kártyára is, így az esetleges kazetta mechanikai hibákat, vagy dropoutokat is kivédhetjük.

Nagyon megbízható szerkezetekek. A kamera hátuljára van felszerelve,  és egy Firewire kábellel van összekötve.

Én a templomi és polgári szertartások alkalmával használom főként.

Datavideo-dn-60

Datavideo-dn-60

Két típusú CF kártyarögzítővel dolgozom, az egyik Sony HVR-MRC1, a másik Datavideo DN-60. Mivel a Datavideo rögzítő mindegyik kamerával kompatibilis, ezért főként ezt használom.

A rögzítők .m2t fájl formátumban 1440×1080 HDV felbontásban rögzítenek. Egy 32GB-os kártyára 144perc anyag ráfér. Több 32GB-os kártyával rendelkezem.

 

 

Balogh lámpa, BLK-2x55

Balogh lámpa, BLK-2×55

Sok olyan helyszínen voltam már, ahol a fényviszonyok nem voltak megfelelőek.

Ez akkor szokott előfordulni, amikor a helyiségben szpot lámpák vannak csak, aminek a fénye egy pontban világít.

A forgatáshoz a legoptimálisabb a szórt fény. Ha ezek a körülmények nem adottak, akkor muszáj a stúdió lámpák által bevilágítani a helyiséget.

Szerencsére ma már vannak olyan lámpák, amik a kis fogyasztás (110W) mellett is, optimális fényt tudnak biztosítani. Ezek az un. kompakt fénycsöves lámpák.

Mikrosat lámpaszett

Mikrosat lámpaszett

A használat során a lámpa egy stabil statívra van felrögzítve, és mivel el van látva különböző terelő lapokkal, így a fénye jól irányítható.

Úgy használom, hogy a plafonra irányítom a fényt, így egy derítést hozok létre. Illetve van hozzá egy fény lágyító szövet, amit fel tudok csíptetni a lámpára.

Emellett rendelkezem egy 2db-os kompakt fénycsöves Mikrosat lámpaszettel. Itt is a kör alakú derítőlapokkal tudom lágyítani a fényt.

A lámpákat egy rádiós távirányítóval egyesével is fel-le tudom kapcsolni, így sokkal gyorsabban, hatékonyabban tudom a kellő fényt biztosítani a felvételhez.

 

Sony-HVL-20DW2

Sony-HVL-20DW2

A kamerára felszerelhető Sony HVL 20 DW2 típusú fejlámpával kb. 3-4m távolságban tudok optimális fényt biztosítani.

Emellett feltudok rá tenni egy kicsi derítőlapot, így tompítani tudom a fény erejét ha szükséges.

A fényereje két állásban változtatható. Hagyományos 10W-os halogén izzóval van ellátva.

 

Colmon LX-800s

Colmon LX-800s

Van egy másik professzionális ledes lámpám is (Colmon LX-800S) aminek a fényereje fokozatmentesen állítható.

Ráadásul ennél a lámpánál a színhőmérsékletét is változtathatom egy ráhajtható szűrő segítségével.