Felszerelés

Néhány szó a HD -ról és a 16:9 -es képarányról

Az utóbbi pár évben rohamosan elterjedtek a háztartásokban a különböző méretű Plazma és LCD de leginkább a LED, OLED 4K tv-k. Ezek jóval nagyobb felbontást képesek megjeleníteni, mint a hagyományos CRT tv-k, vagy a FullHD tv-k. Egy hagyományos katódsugárcsöves (CRT) tv 720×576 képpontot tartalmaz, addig pl. egy HD Ready plazma vagy lcd tv 1280×720 képpontot, vagy egy Full HD tv még ennél is többet, 1920×1080 képpontot képes megjeleníteni. Sőt ma már elérhető áron vannak az (4K UHD) 3840 × 2160 felbontású tv-k is. A technológia rohamosan fejlődik. Manapság a FullHD felbontás alap és ez már olcsónak számít. Én ezért is a FullHD (1920×1080) felbontást preferálom.

Felszerelésem

Munkám során próbálok arra törekedni, hogy a felvételből a lehető legtöbbet hozzam ki. Munkámat Panasonic HC-X1 kamerával (camcorder) végzem, ami már 4K formátumú.

A modern DVD lejátszók már a hagyományos DVD formátumot is felkonvertálják. A FullHD vagy 4K tv minden előnyét csak jó minőségű Blu-ray lejátszókkal lehet kihasználni, vagy olyan média lejátszókkal amivel közvetlenül lejátszhatjuk a magas felbontású videókat.

Ez a kamera a kisebb felbontásnak számító FullHD módban is tud működni és a több képpontos érzékelő miatt a felvétel minősége is tökéletesebb mint a régi HDV szabványú kameráknak. A másik nagy előnye, hogy ezek a kamerák már SDXC kártyára rögzít, ráadásul párhuzamos felvételt készít. Tehát ha véletlenül az egyik SDXC kártyával valami gond lenne, akkor az egész felvétel még megvan a másik kártyán. Ez nagy biztonságot az operatőrnek és emellett egy megfelelő nagyságú 256GB-os kártyára legalább 20 órányi felvétel ráfér jó minőségű AVCHD FullHD módban is.

Kiváló képminőséget két esetben lehet elérni. Az elkészített videó filmet Blu-ray-re írjuk ki, vagy olyan fájl formátumba konvertáljuk, aminek a felbontása legalább FullHD minőségű.

.

Természetesen, egy videós operatőr nem csak egy kamerát visz a forgatás helyszínére. Nálam minden forgatáson legalább 3 kamera van. A második kamerám Panasonic HC-X1000.  Ez a kamera is 4K felbontású, a mérete egy kicsit kisebb az Panasonic HC-X1-hez képest. Másodkamerának tökéletesen megfelel. Így nem érhetnek meglepetések, és én is nyugodt szívvel tudok dolgozni.

 

Többen kérdezték már tőlem, hogy miként oldom meg a dupla kamerás felvételeket egyedül. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a nagy kamerára fel van téve egy GoPro Hero 8 -as kamera is. Azaz a felvételek készítésekor a nagy kamera mellett a GoPro kamera is rögzíti a jeleneteket. Ez amiatt jó, mert a GoPro kameráknak beépített optikája sokkal szélesebb látószögben tud látni. Egy nagyobb buli közepén állva garantáltan mindenki rajta lesz, még akkor is, ha extrém közel történnek az események. 🙂 A GoPro folyamatos tápellátását egy Varta 18200mAh Powerbank látja el. Ami kb. 15-20 órányi felvételt bír. A nagy kamerák 4db nagy akkumulátorral vannak ellátva így ezek is 15-20 órányi felvételt bírnak.

.

Cullmann ALPHA 9000

Cullmann ALPHA 9000

WF717

Weifeng WF-717

 

Hasznos tud lenni, egy statív is vagy egy kamera válltámasz. Bár én ritkán használom a statívot, mert ilyenkor eléggé helyhez vagyok kötve.

De a kétkamerás felvételeknél nagyon jó bevált. Tehát az előnye a több kamerás felvételnél jön elő, ezért is érdemes legalább a Polgári és Templomi szertartásokat kétkamerás megoldással rögzíteni.

Ilyenkor az egyik kamera a kézben van, a másik pedig a statívon, aminek a kezelését a másodoperatőr végzi.

A kezemben lévő kamerával közelebbről tudom felvenni a lagzi, mulatás eseményeit, így a buli közepén vagyok, a néző pedig a részévé válik.

Így garantálni tudom, hogy a felvétel nem lesz unalmas és egyhangú.

Természetesen ez nagy odafigyelést és folyamatos felvétel kontrollálást igényel, de ez már legyen az én gondom. 🙂

Attól nem kell félned, hogy a felvétel izgő-mozgó lesz, ugyanis mindkét kamerán van optikai képstabilizáló ami rendkívül jól működik.

Két statívom van, az egyik Weifeng WF-717, a másik Cullmann ALPHA 9000, mindegyik stabil és kényelmes, zökkenőmentes videó felvételt tesz lehetővé.

 

Glidecam 4000 pro

Glidecam 4000 pro

Léteznek olyan un. steadycam eszközök, amik segítségével a lépések által létrejött kis mozgások, imbolygós felvételek teljesen megszüntethetők. Nagyon szépen lehet ezeket alkalmazni pl. kreatív fotózás közben, vagy hosszabb sétálós jeleneteknél. A köztudatban ezek az úgynevezett úszó felvételek.

Ha esetleg ilyen steadycam-es felvételre lenne igény, ezt is meg tudom oldani, ugyanis rendelkezem egy Glidecam 4000 pro stadycammal.

Ennek lehetőségét vagy szükségességét minden esetben elmondom a személyes megbeszélés, egyeztetés alkalmával. Általában a kétkamerás felvételeknél tudom legjobban alkalmazni.

Mivel a steadycam teljes felszerelés elég nehéz, akár +15kg is lehet, emiatt hosszabb ideig csak indokolt esetben használják. Ilyenkor a hozzá való rugós taggal együtt használják, ami felszerelésre kerül a steadycam mellényre.

Rode SVM

Rode SVM mikrofon

Rode Videomic pro

Rode Videomic pro

A komolyzenei koncertek felvételéhez professzionális, a stúdiótechnikában ismert Rode SVM mikrofont használok, így a tökéletes hangzás garantált.

A Rode SVM mikrofonról azt kell tudni, hogy egy olyan speciális sztereó mikrofon, amivel un. teres atmoszferikus hangokat lehet stúdió minőségben felvenni.

Sok esetben a templomi felvételeknél is használom, illetve a jó minőségű szélfogó használatával külső felvételekre is tökéletesen alkalmas, mivel a felvételbe nem hallatszik bele a szélzaj.

Ez a mikrofon egyszerűen rögzíthető a kamerára.

Általában a lagzin le szoktam venni a kameráról, mert ezzel is könnyítem a kamera súlyát.

Emellett van egy Rode Videomic pro mikrofonom is, ami egy stúdió minőségű előerősítővel ellátott puskamikrofon.

Többnyire a Canon kamerámhoz használom, de a 3,5mm-es jack csatlakozó segítségével a Sony kamerákhoz is tökéletesen illeszkedik. De XLR átalakítás után a Panasonic kamerákra is használhatóak.

 

Zoom H4n

Zoom H4n

Egyre több esküvő polgári szertartását tartják a szabadban.

Ilyenkor az anyakönyvvezető hangja ki van erősítve.

Általában a legegyszerűbb hangosítást alkalmazzák, ami miatt a hang nem mindig megfelelő.

Ez kiküszöbölhető ha a hangot külön felveszem egy hangrögzítővel.

Én, a hangstúdiókban is használt, kiváló minőségű Zoom H4N hangrögzítőt használom.

Négy csatornás hangrögzítő, a felvett hangot SDHC kártyára rögzíti.

A beépített forgatható mikrofonnal tökéletes hangfelvételt csinálhatunk.

 

Sennheiser sw100 G2

Sennheiser sw100 G2

Az esküvőkön egyre jobban divatba jön, hogy a vendégek különböző jókívánságokat szeretnének üzenni az ifjú párnak.

Ilyenkor rövid riportokat készítek a vendégekkel. Erre a legjobb eszköz a Sennheiser sw100 G2 szett, ami drót nélkül is tökéletes hangátvitelre képes akár 60m távolságból is.

 

.

Balogh lámpa, BLK-2x55

Balogh lámpa, BLK-2×55

Sok olyan helyszínen voltam már, ahol a fényviszonyok nem voltak megfelelőek.

Ez akkor szokott előfordulni, amikor a helyiségben szpot lámpák vannak csak, aminek a fénye egy pontban világít.

A forgatáshoz a legoptimálisabb a szórt fény. Ha ezek a körülmények nem adottak, akkor muszáj a stúdió lámpák által bevilágítani a helyiséget.

Szerencsére ma már vannak olyan lámpák, amik a kis fogyasztás (110W) mellett is, optimális fényt tudnak biztosítani. Ezek az un. kompakt fénycsöves lámpák.

Mikrosat lámpaszett

Mikrosat lámpaszett

A használat során a lámpa egy stabil statívra van felrögzítve, és mivel el van látva különböző terelő lapokkal, így a fénye jól irányítható.

Úgy használom, hogy a plafonra irányítom a fényt, így egy derítést hozok létre. Illetve van hozzá egy fény lágyító szövet, amit fel tudok csíptetni a lámpára.

Emellett rendelkezem egy 2db-os kompakt fénycsöves Mikrosat lámpaszettel. Itt is a kör alakú derítőlapokkal tudom lágyítani a fényt.

A lámpákat egy rádiós távirányítóval egyesével is fel-le tudom kapcsolni, így sokkal gyorsabban, hatékonyabban tudom a kellő fényt biztosítani a felvételhez.


Manapság már mindenki LED lámpákat használ. A Triopo TTV-204 lámpa egy olyan lámpacsalád, ami egymásba kapcsolható, így akár nagyobb világító led falat is létre lehet vele hozni. Nagyon nagy előnye a fokozatmentes színhőmérséklet állítás és a fokozatmentes fényerő állítási lehetőség. Ráadásul a Sony NP-F sorozatú akkumulátorral 15 órán keresztül lehet vele dolgozni akár max. fényerő mellett is.

Én leginkább ezt használom a kamerára felszerelve, bármikor tudom állítani a kellő fényerőt és színhőmérsékletet.

 

Sony-HVL-20DW2

Sony-HVL-20DW2

A kamerára felszerelhető Sony HVL 20 DW2 típusú fejlámpával kb. 3-4m távolságban tudok optimális fényt biztosítani.

Emellett feltudok rá tenni egy kicsi derítőlapot, így tompítani tudom a fény erejét ha szükséges.

A fényereje két állásban változtatható. LED izzó miatt az akkumulátora is jóval tovább bírja.

 

 

 

Colmon LX-800s

Colmon LX-800s

Van egy másik professzionális ledes lámpám is (Colmon LX-800S) aminek a fényereje fokozatmentesen állítható.

Ráadásul ennél a lámpánál a színhőmérsékletét is változtathatom egy ráhajtható szűrő segítségével.